Wat doet een calculator?

Wat doet een calculator?

Aan de hand van alle bouwtekeningen berekent een calculator de prijs van het bouwproject (of een deel van het bouwproject). De calculator ontvangt dus alle stukken die bij het bouwproject horen, waaronder het bestek. Het bestek omvat alle bouwtekeningen én de beschrijving van het werk. Op basis van hiervan kan de calculator dus gaan uitrekenen hoeveel en welke materialen er moeten worden ingekocht, machines moeten worden ingezet en werklui aan het werk moeten. Met deze gegevens en prijzen kan de calculator een totaalsom maken en weet hij/zij wat het bouwproject gaat kosten. Hier komt dan nog een winstmarge bovenop en de prijs die daar dan uit komt rollen gaat als aanneemsom de deur uit. Wordt het project aangenomen voor die prijs, dan moet het ook daadwerkelijk voor die prijs gemaakt worden. Als calculator heb je dus een heel verantwoordelijke baan, want hij/zij bepaalt de budgettaire kaders van het bouwproject.

Wil jij al eerder in het bouwproces betrokken worden, maar wel interesse hebben in de budgetten en de prijzen van het bouwproject, dan is een baan als kostendeskundige misschien wat voor je. De kostendeskundige is namelijk eerder in het bouwproces betrokken dan een calculator. De deskundige kan aan de hand van een schets al een bouwsom van een bouwproject bepalen. Dit wordt geen definitieve som, maar dit is het maximale budget dat er voor dit bouwproject gereserveerd moet worden. Het kan namelijk gebeuren dat nu de bouwsom/budget bepaald wordt en dat er pas over een aantal jaren gebouwd gaat worden. Het budget dat destijds dan gegeven wordt, hoeft nu niet meer sluitend te zijn en zal altijd opnieuw bekeken moeten worden. Wordt het gebouw wel in de nabije toekomst gebouwd, dan zal het budget bepalend zijn voor de calculator.

Bij Moteq zijn we altijd op zoek naar calculators of kostendeskundigen. Wij bieden dagelijks nieuwe vacatures die stuk voor stuk door onze adviseurs zijn gescreend. Droombanen dus! Alle openstaande vacatures vind je in ons actuele overzicht en je kunt altijd een open sollicitatie sturen. Wij helpen je graag!