Wat doet een bouwkundig tekenaar?

Wat doet een bouwkundig tekenaar?

De bouwkundig tekenaar staat tussen de architect en aannemer in. Dat betekent dat wat de architect bedacht heeft, de bouwkundig tekenaar uittekent, zodat de aannemer hiermee aan de slag kan. Alleen met een architectonisch ontwerp kan de aannemer namelijk niet zo veel, hier staat te weinig informatie op waar hij mee aan het werk kan. De bouwkundig tekenaar zorgt ervoor dat alle ‘ontbrekende’ details aangegeven worden. Dit kunnen heel veel details zijn; van afmetingen tot hoe ziet iets precies in elkaar en welk materiaal. Vaak heeft de architect een bepaald beeld bij het ontwerp, jij moet ervoor zorgen dat dát naar voren komt en volgens de ideeën van de architect worden uitgevoegd. Maar aan de andere kant moet het ook werkbaar zijn voor de aannemer. Je vormt de verbinding tussen de creatieve architect en de praktische aannemer en dit kan soms mijlenver uit elkaar liggen. Je moet dus niet alleen een goed inlevingsvermogen hebben, maar ook een goed creatief oplossingsvermogen. Het is ook belangrijk dat je heel nauwkeurig zijn, want volgens jouw bouwkundige tekeningen wordt het project gebouwd.

Een bouwkundig tekenaar kan bij grote projecten samenwerken in een team. Hoe meer mensen in een team, hoe meer (kleine) fouten gemaakt kunnen worden, die grote gevolgen kunnen hebben. Daarom heeft de bouwkundig tekenaar altijd een controlerende rol, zodat er over het project geen misverstanden kunnen ontstaan. Je hebt veel contact met gemeenten, leveranciers, constructeurs en andere professionals. Niet alleen in de voorbereidingsfase waarin je de bouwkundige tekeningen maakt, maar ook tijdens de bouw.

* bouwkundig engineer = combinatie tussen bouwkundig tekenaar en calculator

Bij Moteq zijn we altijd op zoek naar bouwkundig tekenaars. Wij bieden dagelijks nieuwe vacatures die stuk voor stuk door onze adviseurs zijn gescreend. Droombanen dus! Alle openstaande vacatures vind je in ons actuele overzicht en je kunt altijd een open sollicitatie sturen. Wij helpen je graag!