Je hebt een sollicitatiegesprek gehad, en nu?

14-05-2018

Vaak wordt er gedacht dat na het sollicitatiegesprek het wachten kan beginnen maar niets is minder waar. Juist hier kun je je onderscheiden ten opzichte van andere kandidaten.

1. Het “bedankt” briefje

Neem de moeite om, het liefst binnen 24 uur na het gesprek, een klein bedankt briefje te schrijven. In dit geval mag je ook best creatief zijn: probeer er bijvoorbeeld iets in te verwerken wat in het gesprek naar voren is gekomen.

2. Kom terug op een vraag

Kwam je even niet goed uit je woorden bij het beantwoorden van een vraag, ben je niet helemaal tevreden met het antwoord of ben je simpelweg iets vergeten te zeggen? Gebruik het bedankt briefje dan ook om dit recht te zetten.

3. Gebruik je netwerk

Ken je iemand die bij je potentiële werkgever werkt? Gebruik dit netwerk dan om een goed woordje voor je te doen. Zorg ervoor dat diegene het subtiel aanpakt. Vooral op persoonlijk vlak zou dit in je voordeel kunnen werken. Hij/zij zou bijvoorbeeld kunnen vertellen hoe goed je in het team zou passen.

4. Blijf je inlezen over het bedrijf

Stel dat je kort na het sollicitatiegesprek al wordt uitgenodigd voor een volgend gesprek, dan is het mooi als je tegen die tijd nog meer weet over het bedrijf. Denk aan bepaalde awards of mijlpalen die het bedrijf behaald heeft of anderszins in het nieuws is geweest. Deze weetjes kun je heel mooi in het gesprek benoemen. Zo geef je je gesprekspartners de indruk dat je je echt hebt verdiept in het bedrijf.

5. Ben je niet gekozen? Blijf professioneel

Afwijzing is nooit leuk maar nu kun je wel laten zien hoe je omgaat met teleurstelling. Wie weet denken ze nog aan jou bij een volgende, vergelijkbare vacature. Geef wel altijd aan dat je het jammer vindt en accepteer de afwijzing.

6. Je bent gekozen, gefeliciteerd!

Alles is op rolletjes verlopen en je bent uit al die kandidaten gekozen voor de baan van je dromen. Gefeliciteerd! Maar probeer toch met beide benen op de grond te blijven staan. Het gras is altijd groener aan de overkant en bij de door jou zo opgehemelde functie krijg je met tegenslag te maken. Het is heel belangrijk om je dit te realiseren. Hierdoor kun je, als het zover is, deze tegenslag beter relativeren. Als je denkt dat je een baan gaat vervullen waarin je nooit tegenslagen meemaakt dan kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis!

En oja, misschien wel de belangrijkste tip: vergeet vooral niet te genieten van je nieuwe droombaan!