Tips voor je CV, deel 2

26-03-2018

Een goed opgebouwd CV is een must. Het is een essentieel document om je werkervaring en diploma's in kaart te brengen.

Lees hier de eerste 5 tips.

6. Overzicht van doelen/vaardigheden

Maak een overzicht van doelen/vaardigheden waar je trots op bent. Maak per werkgever een overzicht van drie taken, doelen en/of vaardigheden die je tijdens elke functie hebt behaald en waar je trots op bent.

7. Vaardigheden

Benoem relevante vaardigheden apart. Zeker als je solliciteert als bijvoorbeeld software ontwikkelaar is het natuurlijk zeer relevant om aan te geven welke automatiseringspakketten je beheerst. Het is ook altijd aan te raden aan te geven welke talen je spreekt. Vermeld wat je beheersingsniveau is: matig, redelijk, goed, uitstekend, vloeiend, moedertaal. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een tabel.

8. Hobby’s & Interesses

Dit is er een waar nog wel eens discussie over is. Mijn mening: Benoem je hobby’s en interesses alleen als het iets toevoegt aan de functie waarop je solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld voor bedrijfsleider in een sportwinkel? Dan is het goed om hier te noemen dat je interesse hebt voor bepaalde sporten. 

9. Gebruik keywords

Tegenwoordig gaan bijna alle CV’s door een automatische checker, een zogenoemde ATS (Applican Tracking System). Dit systeem scant CV’s en filtert kandidaten mede op basis van deze keywords. Zorg er dus voor dat je termen waarvan je denkt dat ze relevant zijn voor de functie altijd een paar keer noemt in je CV.

10. Gebruik zoveel mogelijk tekst in plaats van beeldbestanden

Om dezelfde reden als de tip hiervoor moet het overgrote deel van je CV bestaan uit tekst. De systemen die de CV’s checken zijn namelijk niet goed in het inschatten van afbeeldingen of andere niet-tekst bestanden. Soms kan een afbeelding of visual je CV versterken maar overdrijf het dus niet.

11. Houd het kort en krachtig

Vaak denken mensen dat hoe langer je CV is, hoe beter het is. Toch is dat niet waar en moet je CV eigenlijk zo beknopt mogelijk zijn. In dit geval gaat “less is more” echt op. Ga daarom voor 1 en maximaal 2 pagina’s.  Neem onder het gedeelte met je persoonlijke gegevens (eerste onderdeel van je CV) een samenvatting op waarin je in een paar regels aangeeft wie je bent, waar je goed in bent en waarnaar je op zoek bent.

Bekijk hier nog meer CV tips.