Het sollicitatiegesprek

16-04-2018

De eerste stappen zijn gezet: je hebt de baan van je dromen gevonden en je sollicitatiebrief is door de eerste selectie gekomen. Vanaf dit moment werk je toe naar het sollicitatiegesprek en maak je voor het eerst face-to-face kennis met je (hopelijk) nieuwe werkgever.

1. Kom op tijd

Het klinkt makkelijk maar toch gaat het nog geregeld verkeerd. Kom op tijd en zorg dat je rekening houdt met eventuele vertragingen onderweg. Ben je wel heel erg vroeg? Dan heb je tijd om in de buurt even koffie te drinken. Richtlijn is 10 minuten van tevoren aanwezig.

2. Zorg voor passende kleding

Heb je een sollicitatiegesprek bij een bank of advocatenkantoor dan is de dresscode natuurlijk anders dan wanneer je solliciteert bij een start-up. Ga eerst na of er misschien iemand al bij het bedrijf werkt die je al kent. Je kunt hem/haar vragen naar de dresscode. Weet je zo niet of je iemand kent die bij het bedrijf werkt? Check dan het LinkedIn profiel van dit bedrijf. Hier kun je zien wie er al werken en kun je op basis van de profielfoto’s een inschatting maken van de eventuele kledingvoorschriften. Meer over de perfecte outfit voor mannen en vrouwen lees je op http://www.dresscode.nl/formele-gelegenheden/solliciteren-doe-je-zo

3. Een verzorgd uiterlijk

Het klinkt logisch maar het gaat nog vaak mis: wanneer je op sollicitatiegesprek gaat zorg je ervoor dat je je geschoren hebt, je haren netjes zijn en er geen onaangename geurtjes aanwezig zijn.

4. Oefen een glimlach

Mensen die lachen worden doorgaans gezien als aantrekkelijker en toegankelijker. Belangrijk is dat een glimlach oprecht is. Een overdreven of een geveinsde glimlach kan juist negatief overkomen.

5. Geef een goede hand

De eerste indruk is cruciaal en hier hoort een goede handdruk bij. Belangrijk is om de handdruk af te stemmen op degene die je een hand geeft. Vaak kun je aan de postuur van iemand zien of je beter een wat stevige handdruk kunt geven of juist wat minder. Een onjuiste handdruk kan overkomen als nerveus of onzeker.

6. Houd oogcontact

Tijdens de handdruk is het belangrijk om oogcontact te houden. Ook na de handdruk is het belangrijk om oogcontact te houden met je gesprekpartner. Hierdoor laat je zien dat je zelfvertrouwen hebt en kom je bovendien een stuk socialer over dan wanneer je naar de grond kijkt.

7. Toon belangstelling

Het klinkt misschien als een open deur maar probeer geïnteresseerd over te komen. Wees geïnteresseerd in de persoon met wie je het gesprek hebt, maar ook in de precieze invulling van de functie en cultuur binnen het bedrijf. Voor jezelf is het natuurlijk ook belangrijk dat je een werkgever vindt die goed bij je past. Stel dus vragen.

8. Kom actief over

Tijdens een gesprek is je houding belangrijk. Ga niet gesloten zitten (armen over elkaar en achteroverleunend) maar neem juist een open en actieve houding aan. Als je hier moeite mee hebt, probeer dit dan van tevoren eens te oefenen met je partner, een vriend of familielid.