Het sollicitatiegesprek, tip 9 t/m 15

23-04-2018

De eerste stappen zijn gezet: je hebt de baan van je dromen gevonden en je sollicitatiebrief is door de eerste selectie gekomen. Vanaf dit moment werk je toe naar het sollicitatiegesprek en maak je voor het eerst face-to-face kennis met je (hopelijk) nieuwe werkgever.

Lees de eerste 8 tips hier.

9. Zorg voor een goede voorbereiding

Er wordt niet voor niets gezegd: een goede voorbereiding is het halve werk. Als je op gesprek gaat zorg je dat je alles weet over de functie, het bedrijf en degene met wie je het gesprek hebt.

10. Straal positiviteit uit

Probeer niet negatief te praten over een vorige werkgever. En probeer voor jezelf te bepalen waarom jij zult slagen bij het bedrijf. Als je voor jezelf duidelijk hebt waarom het bedrijf jou moet aannemen ga je je zelfverzekerder voelen en straal je ook positiviteit uit.

11. Neem diploma’s, portfolio en een extra cv mee

Waarschijnlijk heb je ze niet direct nodig maar toch is het goed om altijd een kopie van je diploma’s en een extra cv mee te nemen.  Heb je een portfolio van ontwikkeld werk en is dit relevant voor de functie, neem dit dan ook mee.

12. Denk vooraf na over antwoorden

Veel van de vragen kun je vooraf verwachten. Probeer voor jezelf na te denken over mogelijk vragen en probeer een passend antwoord te bepalen. Lees ook dit artikel eens met veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

13. Oude werkgevers

Vaak wordt er gevraagd naar een oude werkgever. Als je goed voorbereid voor de dag wil komen is het belangrijk dat je voor jezelf helder hebt waarom je op zoek bent naar een nieuwe baan. Wees vooral niet negatief over je vorige werkgever en blijf altijd eerlijk.

14. Wat wil je verdienen

Vaak vraag je er niet naar tijdens een eerste gesprek maar het kan gebeuren dat je gesprekspartner hier wel naar vraagt. Online zijn er verschillende tools die mogelijkheden geven om een idee te krijgen wat een gangbaar salaris is.

15. Ziek of zwangerschapsverlof

Een potentiële werkgever mag niet vragen naar ziektes of een eventuele kinderwens. Toch wil het wel eens voorkomen dat dit gebeurt. Bepaal voor jezelf een correcte reactie die een potentiële werkgever niet afschrikt.