Je droombaan vinden, stap 1 t/m 5

18-01-2018

Een droombaan is vaak niet voor niets een droombaan. Zo zijn er meestal veel meer kapers op de kust. Een vacature voor een absolute droombaan heeft soms wel honderden kandidaten. Hoe jij je profileert tijdens de gehele sollicitatieprocedure is daarin van doorslaggevend belang. Wij hebben wat tips voor je op een rij gezet:

1. Zet voor jezelf op een rij waar je gelukkig van wordt en waar je voldoening uit haalt

Tip numero 1 en ook daadwerkelijk de eerste stap die je in dit proces moet gaan zetten. Breng jouw vaardigheden, interesses en ambities in kaart en bekijk welke rollen en functies daarbij passen. Ga hiervoor echt terug naar de kern en denk niet in beperkingen:

  • Welke dingen vond je als kind echt leuk om te doen? Was je gek op tekenen en ben je creatief? Dan is een baan in de architectuur misschien iets voor jou.
  • Welke dingen doe je nu, buiten je werk om, waar je hart sneller van gaat slaan? Doe je aan voetballen of tennis en heb je een vlotte pen? Dan kan een baan in de sportjournalistiek iets voor je zijn.
  • Welke dingen doe je nu, in je huidige baan, die je wél aanspreken? Zien je collega’s jou als vertrouwenspersoon en voel je je daar prettig bij? Dan zou je het kunnen zoeken in een meer sociale werkomgeving.

2. Zoek uit welke (aanvullende) vaardigheden handig zijn

Nu je duidelijk hebt wat je kwaliteiten zijn en, nog belangrijker, wat je leuk vindt om te doen, kun je gaan uitzoeken welke vaardigheden je nog niet (voldoende) beheerst voor de functie van je dromen.

3. Werk aan deze vaardigheden  

Wees je ervan bewust dat je deze vaardigheden waarschijnlijk niet voor niks nog niet beheerst. Je zult hier dus tijd, en misschien zelfs wel geld, in moeten investeren. Zoek eerst uit of er iemand in je omgeving is die je daarbij wil en kan helpen. Dit is niet alleen goedkoper dan een training, het kan je ook nog eens helpen om binnen te komen bij een bedrijf die behoefte heeft aan de functie die jij wilt invullen. Aanvullend kun je altijd nog een training gaan volgen. Check b.v. Springest om te kijken welke trainingen er worden aangeboden voor die betreffende vaardigheid.

4. Leer (jezelf) verkopen

Vaak horen we dat verkopen in je bloed moet zitten en dat je het niet kunt leren. Maar bij verkopen gaat het er hier natuurlijk niet om dat je alles moet kunnen verkopen. Maar om je droombaan te krijgen moet je op zijn minst leren om jezelf, je ideeën en je vaardigheden te verkopen. Zeker als het gaat om een baan waar er meer kapers op de kust zijn -en dat is vaak het geval bij droombanen- dan is leren verkopen eigenlijk een vaardigheid die je moet beheersen.

5. Wees bereid om concessies te doen

Een droombaan komt je niet aanwaaien. Je moet bereid zijn om, op wat voor manier dan ook, concessies te doen. Zo kan het zijn dat je je privé leven even opzij moet zetten zodat je meer tijd kunt investeren in bijvoorbeeld bijscholing of het volgen van een sollicitatietraining. Niet in alle gevallen moet je ook daadwerkelijk die concessies doen maar de bereidheid om bepaalde zaken (tijdelijk) op te geven is hierin de kern.