Dé sollicitatiebrief

19-02-2018

De sollicitatiebrief is vaak letterlijk de allereerste indruk die je afgeeft. En juist daarom is deze zo belangrijk als je gaat solliciteren. Ze zeggen niet voor niets: “Een eerste indruk maak je maar één keer”. Maak je fouten of val je simpelweg niet op, dan krijg je in de meeste gevallen niet de gelegenheid voor een herkansing.

1. Kom direct ter zake

Niemand houdt van wollig taalgebruik en al helemaal niet in een sollicitatiebrief. Gebruik de eerste alinea om meteen to-the-point te komen. Schrijf waarom je de brief schrijft en benoem de bedrijfsnaam en de functietitel. Vul de eerste alinea aan door aan te geven waar je de vacature vandaan hebt.

2. Voorkom een standaard brief

In je zoektocht naar een droombaan verstuur je waarschijnlijk niet maar één brief naar één werkgever (hoewel dit natuurlijk wel degelijk kan). Als je meerdere sollicitatiebrieven verstuurt, pas dan op dat je brieven niet te standaard worden. Probeer in elke brief een paar details over het bedrijf te noemen die je alleen kunt weten als je grondige research hebt gedaan. Op die manier val je op tussen standaard sollicitatiebrieven. De richtlijn is eigenlijk: voor elke functie/organisatie een nieuwe, aangepaste brief en CV! Benadruk in het CV juist die onderdelen die voor de betreffende functie van belang zijn en laat andere onderdelen bijvoorbeeld weg.

3. Wees enthousiast in je brief

Enthousiast overkomen in een brief is niet voor iedereen makkelijk. Maar het is wel belangrijk dat je met woorden kunt aantonen hoe enthousiast je over een functie en bedrijf bent en waarom jij die baan verdient. De woordkeuze is hierbij erg belangrijk.

4. Schrijf actief

Door actief te schrijven is je sollicitatiebrief veel prettiger leesbaar. Vermijd zinnen als “Dit wordt door mij als zeer interessant gezien” en vervang deze voor “Ik vind dit interessant, omdat…”.