Dé sollicitatiebrief, deel 2

26-02-2018

De sollicitatiebrief is vaak letterlijk de allereerste indruk die je afgeeft. En juist daarom is deze zo belangrijk als je gaat solliciteren. Ze zeggen niet voor niets: “Een eerste indruk maak je maar één keer”. Maak je fouten of val je simpelweg niet op, dan krijg je in de meeste gevallen niet de gelegenheid voor een herkansing.

Lees hier de eerste 4 tips.

5. Kopieer niet je CV

Het komt maar zelden voor dat iemand een sollicitatiebrief schrijft zonder CV. Zorg er dus voor dat je jezelf niet gaat herhalen of kopiëren. Wees in je sollicitatiebrief iets persoonlijker en probeer in volzinnen te vertellen wat je kwaliteiten zijn en waarom je bij het bedrijf past.  Niet in bulletpoints. Met behulp van je brief zorg je ervoor dat je CV wordt gelezen. Met andere woorden, met je brief kun je het verschil maken!

6. Check, dubbelcheck en triplecheck

Spelfouten zijn een absolute killer in je sollicitatiebrief. Wat je Nederlands niveau ook is, laat het altijd checken door een tweede lezer. De kans bestaat dat je je eigen fouten niet meer ziet. En ben je sowieso al niet zo goed in spelling en grammatica of Nederlands in het algemeen? Dan valt het te overwegen om je sollicitatiebrief te laten checken op spelling door een professioneel bedrijf. Voor een klein bedrag ben je in ieder geval verzekerd van een 100% foutvrije sollicitatiebrief.

7. Controleer zelf alle namen

Iemand die voor jou een spelling- en grammaticacheck doet kan natuurlijk geen fouten in namen van personen en/of bedrijven uit je brief halen. Controleer dit dus zelf altijd voordat je de brief verstuurt. Geloof me, je wil de baan niet mislopen omdat je iemand’s naam of de bedrijfsnaam verkeerd hebt gespeld. Of je vergist in het geslacht van je contactpersoon…

8. Sla het telefoonnummer op van het bedrijf waar je solliciteert

Je hebt je droombaan gevonden. Voordat je begint met het schrijven van je sollicitatiebrief moet je altijd het telefoonnummer opslaan van het bedrijf waar je solliciteert. Veel mensen nemen namelijk de telefoon niet op als ze een nummer zien dat ze niet kennen. Sla het nummer dus altijd op, zodat je zeker weet dat je opneemt als ze bellen. Daarnaast is het handig het nummer bij de hand te hebben wanneer je op gesprek gaat en snel contact op kunt nemen voor het geval je te laat mocht komen.