Sollicitatietips: Het Complete Overzicht

Een droombaan is vaak niet voor niets een droombaan. Zo zijn er meestal veel meer kapers op de kust. Een vacature voor een absolute droombaan heeft soms wel honderden kandidaten. Hoe jij je profileert tijdens de gehele sollicitatieprocedure is daarin van doorslaggevend belang. Met deze 54 sollicitatietips leer je wat er nodig is om het sollicitatietraject zo goed mogelijk te doorlopen.

Deze 54 tips zijn onderverdeeld in zes categorieën die elk staan voor een andere fase van het sollicitatieproces:

Je droombaan vinden

 Sollicitatietips

1. Zet voor jezelf op een rij waar je gelukkig van wordt en waar je voldoening uit haalt

Tip numero 1 en ook daadwerkelijk de eerste stap die je in dit proces moet gaan zetten. Breng jouw vaardigheden, interesses en ambities in kaart en bekijk welke rollen en functies daarbij passen. Ga hiervoor echt terug naar de kern en denk niet in beperkingen:

 • Welke dingen vond je als kind echt leuk om te doen? Was je gek op tekenen en ben je creatief? Dan is een baan in de architectuur misschien iets voor jou.
 • Welke dingen doe je nu, buiten je werk om, waar je hart sneller van gaat slaan? Doe je aan voetballen of tennis en heb je een vlotte pen? Dan kan een baan in de sportjournalistiek iets voor je zijn.
 • Welke dingen doe je nu, in je huidige baan, die je wél aanspreken? Zien je collega’s jou als vertrouwenspersoon en voel je je daar prettig bij? Dan zou je het kunnen zoeken in een meer sociale werkomgeving.

2. Zoek uit welke (aanvullende) vaardigheden handig zijn

Nu je duidelijk hebt wat je kwaliteiten zijn en, nog belangrijker, wat je leuk vindt om te doen, kun je gaan uitzoeken welke vaardigheden je nog niet (voldoende) beheerst voor de functie van je dromen.

3. Werk aan deze vaardigheden  

Wees je ervan bewust dat je deze vaardigheden waarschijnlijk niet voor niks nog niet beheerst. Je zult hier dus tijd, en misschien zelfs wel geld, in moeten investeren. Zoek eerst uit of er iemand in je omgeving is die je daarbij wil en kan helpen. Dit is niet alleen goedkoper dan een training, het kan je ook nog eens helpen om binnen te komen bij een bedrijf die behoefte heeft aan de functie die jij wilt invullen. Aanvullend kun je altijd nog een training gaan volgen. Check b.v. Springest om te kijken welke trainingen er worden aangeboden voor die betreffende vaardigheid.

4. Leer (jezelf) verkopen

Vaak horen we dat verkopen in je bloed moet zitten en dat je het niet kunt leren. Maar bij verkopen gaat het er hier natuurlijk niet om dat je alles moet kunnen verkopen. Maar om je droombaan te krijgen moet je op zijn minst leren om jezelf, je ideeën en je vaardigheden te verkopen. Zeker als het gaat om een baan waar er meer kapers op de kust zijn -en dat is vaak het geval bij droombanen- dan is leren verkopen eigenlijk een vaardigheid die je moet beheersen.

5. Wees bereid om concessies te doen

Een droombaan komt je niet aanwaaien. Je moet bereid zijn om, op wat voor manier dan ook, concessies te doen. Zo kan het zijn dat je je privé leven even opzij moet zetten zodat je meer tijd kunt investeren in bijvoorbeeld bijscholing of het volgen van een sollicitatietraining. Niet in alle gevallen moet je ook daadwerkelijk die concessies doen maar de bereidheid om bepaalde zaken (tijdelijk) op te geven is hierin de kern.

6. Beperk je niet tot openstaande vacatures

Natuurlijk is het goed om openstaande vacatures te bekijken maar het komt ook vaak voor dat jouw droombaan niet eens wordt uitgezet als vacature. Open sollicitaties zijn dan ook een belangrijk onderdeel bij het zoekproces. Veel bedrijven weten in dat geval soms (nog) niet eens dat ze je nodig hebben totdat jij ze daarvan overtuigt. En hierbij komen dan gelijk je verkoop skills van pas die je inmiddels ook hebt opgedaan. Vergis je ook niet in de rol die intermediairs op dit vlak kunnen spelen. Een detacherings- of werving- en selectieorganisatie weet welke vraag er in de markt is. En die is vaak vele malen groter dan je denkt. Veel vacatures worden eenvoudigweg niet gepubliceerd.

7. Wees niet overenthousiast – laat vooral zien waarom je geschikt bent en niet dat je geschikt bent

Als je iets heel graag wilt, dan is de eerste valkuil dat je dit ook graag wilt overbrengen. En begrijp ons niet verkeerd, enthousiasme is iets positiefs maar waak ervoor dat je niet overenthousiast wordt of overkomt. In een brief of mail wordt dan vaak het enthousiasme getoond met zinnen als “ik zou heel graag willen” en “ik heb veel passie voor”. Terwijl onze voorkeur uitgaat naar met enthousiasme aantonen wat je al gedaan hebt en waardoor je zo goed past bij het bedrijf en bij die specifieke functie. Denk vanuit de werkgever. En wat jij voor die organisatie kunt betekenen. Dus niet: “Ik weet zeker dat ik bij u veel ervaring kan opdoen”. Draai dit om: welke toegevoegde waarde heb jij voor dit bedrijf?

8. Netwerken is het sleutelwoord

Het is altijd makkelijker ergens binnenkomen als je iemand al kent. Zoek dus uit waar netwerkborrels in jouw vakgebied zijn en doe altijd eerst onderzoek naar de mensen die betrokken zijn bij het personeelsbeleid. Dit zijn uiteindelijk de mensen die gaan beslissen of je wel of niet past bij een bedrijf. De mogelijkheden hiervoor zijn tegenwoordig legio: Check LinkedIn, Twitter, Facebook om te achterhalen wie je moet hebben en wat hen motiveert. Het is dan tijdens de netwerkborrel zaak om daar, subtiel, op in te spelen. Profiteer ook van de grote netwerken van intermediairs (detacheringsorganisaties, werving- en selectiebureaus), zij hebben alle ingangen bij de werkgevers én contactpersonen die er toe doen.

9. Kijk (nog) niet naar salaris

Een veelgemaakte fout, zeker bij mensen die een carrière switch ambiëren, is het blindstaren op salaris. Besef goed dat je gaat solliciteren voor je droombaan en dat je daarvoor eventueel bereid moet zijn om -in eerste instantie- in te leveren in salaris. Soms kan het zelfs de moeite waard zijn om een traineeship aan te gaan. Tijdens een traineeship verdien je misschien nog geen bakken met geld, je zorgt er wel voor dat je:

 1. Aan je vaardigheden werkt
 2. Je ambities naleeft
 3. Daar al geld mee verdient

10. Koester je huidige baan

Als je voor jezelf hebt besloten dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging of dat je bij je huidige werk niet helemaal op je plek zit, maak dan geen overhaaste beslissingen. Koester je huidige baan, in elk geval totdat je iets nieuws hebt. Er zijn genoeg mensen die geen werk hebben en waarschijnlijk graag met je zouden willen ruilen. Ga dus op zoek naar je droom job terwijl je nog werk hebt. 

De sollicitatiebrief

De sollicitatiebrief is vaak letterlijk de allereerste indruk die je afgeeft. En juist daarom is deze zo belangrijk als je gaat solliciteren. Ze zeggen niet voor niets: “Een eerste indruk maak je maar één keer”. Maak je fouten of val je simpelweg niet op, dan krijg je in de meeste gevallen niet de gelegenheid voor een herkansing.

11. Kom direct ter zake

Niemand houdt van wollig taalgebruik en al helemaal niet in een sollicitatiebrief. Gebruik de eerste alinea om meteen to-the-point te komen. Schrijf waarom je de brief schrijft en benoem de bedrijfsnaam en de functietitel. Vul de eerste alinea aan door aan te geven waar je de vacature vandaan hebt.

12. Voorkom een standaard brief

In je zoektocht naar een droombaan verstuur je waarschijnlijk niet maar één brief naar één werkgever (hoewel dit natuurlijk wel degelijk kan). Als je meerdere sollicitatiebrieven verstuurt, pas dan op dat je brieven niet te standaard worden. Probeer in elke brief een paar details over het bedrijf te noemen die je alleen kunt weten als je grondige research hebt gedaan. Op die manier val je op tussen standaard sollicitatiebrieven. De richtlijn is eigenlijk: voor elke functie/organisatie een nieuwe, aangepaste brief en CV! Benadruk in het CV juist die onderdelen die voor de betreffende functie van belang zijn en laat andere onderdelen bijvoorbeeld weg.

13. Wees enthousiast in je brief

Enthousiast overkomen in een brief is niet voor iedereen makkelijk. Maar het is wel belangrijk dat je met woorden kunt aantonen hoe enthousiast je over een functie en bedrijf bent en waarom jij die baan verdient. De woordkeuze is hierbij erg belangrijk.

14. Schrijf actief

Door actief te schrijven is je sollicitatiebrief veel prettiger leesbaar. Vermijd zinnen als “Dit wordt door mij als zeer interessant gezien” en vervang deze voor “Ik vind dit interessant, omdat…”.

15. Kopieer niet je CV

Het komt maar zelden voor dat iemand een sollicitatiebrief schrijft zonder CV. Zorg er dus voor dat je jezelf niet gaat herhalen of kopiëren. Wees in je sollicitatiebrief iets persoonlijker en probeer in volzinnen te vertellen wat je kwaliteiten zijn en waarom je bij het bedrijf past.  Niet in bulletpoints. Met behulp van je brief zorg je ervoor dat je CV wordt gelezen. Met andere woorden, met je brief kun je het verschil maken!

16. Check, dubbelcheck en triplecheck

Spelfouten zijn een absolute killer in je sollicitatiebrief. Wat je Nederlands niveau ook is, laat het altijd checken door een tweede lezer. De kans bestaat dat je je eigen fouten niet meer ziet. En ben je sowieso al niet zo goed in spelling en grammatica of Nederlands in het algemeen? Dan valt het te overwegen om je sollicitatiebrief te laten checken op spelling door een professioneel bedrijf. Voor een klein bedrag ben je in ieder geval verzekerd van een 100% foutvrije sollicitatiebrief.

17. Controleer zelf alle namen

Iemand die voor jou een spelling- en grammaticacheck doet kan natuurlijk geen fouten in namen van personen en/of bedrijven uit je brief halen. Controleer dit dus zelf altijd voordat je de brief verstuurt. Geloof me, je wil de baan niet mislopen omdat je iemand’s naam of de bedrijfsnaam verkeerd hebt gespeld. Of je vergist in het geslacht van je contactpersoon…

18. Sla het telefoonnummer op van het bedrijf waar je solliciteert

Je hebt je droombaan gevonden. Voordat je begint met het schrijven van je sollicitatiebrief moet je altijd het telefoonnummer opslaan van het bedrijf waar je solliciteert. Veel mensen nemen namelijk de telefoon niet op als ze een nummer zien dat ze niet kennen. Sla het nummer dus altijd op, zodat je zeker weet dat je opneemt als ze bellen. Daarnaast is het handig het nummer bij de hand te hebben wanneer je op gesprek gaat en snel contact op kunt nemen voor het geval je te laat mocht komen.

Je CV

Een goed opgebouwd CV is een must. Het is een essentieel document om je werkervaring en diploma's in kaart te brengen.

CV tips

19. Ga voor een duidelijk en makkelijk leesbaar lettertype

Als je geen baan zoekt in de creatieve sector, dan kun je het beste kiezen voor de bekende lettertypes zoals Arial, Verdana, Calibri of Times New Roman. Kies verder altijd voor een lettergrootte van tussen de 10 en 12, afhankelijk van hoe groot het lettertype standaard al is. Wees ten slotte consistent in het gebruik van hoofdletters, bulletpoints en onderstreepte, vetgedrukte en schuingedrukte woorden.

20. Vermijd het noemen van bepaalde informatie

Je CV bevat over het algemeen alleen informatie waar je potentiële werkgever ook echt iets aan heeft. Zet er daarom geen zaken in als lengte, gewicht, burgerlijke staat, kinderen etc. Doe dit alleen als het voor de functie relevant is. 

21. Maak jezelf bekend

Zorg er juist wél voor dat je in elk geval je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres noemt aan de bovenkant van je CV.

Extra tip: Zorg er altijd voor dat je e-mailadres zakelijk overkomt. Dus geen @hotmail.com of @msn.com. Gebruik dan liever Gmail. Neem ook de URL van je LinkedIN profiel op bij je persoonlijke gegevens.

Wil je meer LinkedIn Tips? Lees dan ons nieuwste artikel met meer dan 32 LinkedIn Tips.

22. Opleidingen

Benoem je behaalde diploma’s altijd in antichronologische volgorde. Dat betekent dat je je laatst behaalde diploma als eerste noemt. Denk verder aan de volgende onderdelen:

 • Naam van het instituut
 • Locatie van het instituut
 • Datum dat je je diploma hebt behaald
 • Benoem cursussen apart
 • Voeg je middelbare school diploma niet toe, tenzij je nog een middelbare school student bent

23. Werkervaring

Ook voor werkervaring hanteer je een antichronologische volgorde. Dus je noemt je meest recente werkervaring als eerste. Zorg er in elk geval voor dat je werk, traineeships, stages en vrijwilligerswerk noemt. Benoem altijd de naam van het bedrijf, de functie(s) die je had, de periode dat je in dienst was en een korte omschrijving van de werkzaamheden.

24. Overzicht van doelen/vaardigheden

Maak een overzicht van doelen/vaardigheden waar je trots op bent. Maak per werkgever een overzicht van drie taken, doelen en/of vaardigheden die je tijdens elke functie hebt behaald en waar je trots op bent.

25. Vaardigheden

Benoem relevante vaardigheden apart. Zeker als je solliciteert als bijvoorbeeld software ontwikkelaar is het natuurlijk zeer relevant om aan te geven welke automatiseringspakketten je beheerst. Het is ook altijd aan te raden aan te geven welke talen je spreekt. Vermeld wat je beheersingsniveau is: matig, redelijk, goed, uitstekend, vloeiend, moedertaal. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een tabel.

26. Hobby’s & Interesses

Dit is er een waar nog wel eens discussie over is. Mijn mening: Benoem je hobby’s en interesses alleen als het iets toevoegt aan de functie waarop je solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld voor bedrijfsleider in een sportwinkel? Dan is het goed om hier te noemen dat je interesse hebt voor bepaalde sporten. 

27. Gebruik keywords

Tegenwoordig gaan bijna alle CV’s door een automatische checker, een zogenoemde ATS (Applican Tracking System). Dit systeem scant CV’s en filtert kandidaten mede op basis van deze keywords. Zorg er dus voor dat je termen waarvan je denkt dat ze relevant zijn voor de functie altijd een paar keer noemt in je CV.

28. Gebruik zoveel mogelijk tekst in plaats van beeldbestanden

Om dezelfde reden als de tip hiervoor moet het overgrote deel van je CV bestaan uit tekst. De systemen die de CV’s checken zijn namelijk niet goed in het inschatten van afbeeldingen of andere niet-tekst bestanden. Soms kan een afbeelding of visual je CV versterken maar overdrijf het dus niet.

29. Houd het kort en krachtig

Vaak denken mensen dat hoe langer je CV is, hoe beter het is. Toch is dat niet waar en moet je CV eigenlijk zo beknopt mogelijk zijn. In dit geval gaat “less is more” echt op. Ga daarom voor 1 en maximaal 2 pagina’s.  Neem onder het gedeelte met je persoonlijke gegevens (eerste onderdeel van je CV) een samenvatting op waarin je in een paar regels aangeeft wie je bent, waar je goed in bent en waarnaar je op zoek bent.

Bekijk hier nog meer CV tips.

Het sollicitatiegesprek

De eerste stappen zijn gezet: je hebt de baan van je dromen gevonden en je sollicitatiebrief is door de eerste selectie gekomen. Vanaf dit moment werk je toe naar het sollicitatiegesprek en maak je voor het eerst face-to-face kennis met je (hopelijk) nieuwe werkgever.

Het sollicitatiegesprek

30. Kom op tijd

Het klinkt makkelijk maar toch gaat het nog geregeld verkeerd. Kom op tijd en zorg dat je rekening houdt met eventuele vertragingen onderweg. Ben je wel heel erg vroeg? Dan heb je tijd om in de buurt even koffie te drinken. Richtlijn is 10 minuten van tevoren aanwezig.

31. Zorg voor passende kleding

Heb je een sollicitatiegesprek bij een bank of advocatenkantoor dan is de dresscode natuurlijk anders dan wanneer je solliciteert bij een start-up. Ga eerst na of er misschien iemand al bij het bedrijf werkt die je al kent. Je kunt hem/haar vragen naar de dresscode. Weet je zo niet of je iemand kent die bij het bedrijf werkt? Check dan het LinkedIn profiel van dit bedrijf. Hier kun je zien wie er al werken en kun je op basis van de profielfoto’s een inschatting maken van de eventuele kledingvoorschriften. Meer over de perfecte outfit voor mannen en vrouwen lees je op http://www.dresscode.nl/formele-gelegenheden/solliciteren-doe-je-zo

32. Een verzorgd uiterlijk

Het klinkt logisch maar het gaat nog vaak mis: wanneer je op sollicitatiegesprek gaat zorg je ervoor dat je je geschoren hebt, je haren netjes zijn en er geen onaangename geurtjes aanwezig zijn.

33. Oefen een glimlach

Mensen die lachen worden doorgaans gezien als aantrekkelijker en toegankelijker. Belangrijk is dat een glimlach oprecht is. Een overdreven of een geveinsde glimlach kan juist negatief overkomen.

34. Geef een goede hand

De eerste indruk is cruciaal en hier hoort een goede handdruk bij. Belangrijk is om de handdruk af te stemmen op degene die je een hand geeft. Vaak kun je aan de postuur van iemand zien of je beter een wat stevige handdruk kunt geven of juist wat minder. Een onjuiste handdruk kan overkomen als nerveus of onzeker.

35. Houd oogcontact

Tijdens de handdruk is het belangrijk om oogcontact te houden. Ook na de handdruk is het belangrijk om oogcontact te houden met je gesprekpartner. Hierdoor laat je zien dat je zelfvertrouwen hebt en kom je bovendien een stuk socialer over dan wanneer je naar de grond kijkt.

36. Toon belangstelling

Het klinkt misschien als een open deur maar probeer geïnteresseerd over te komen. Wees geïnteresseerd in de persoon met wie je het gesprek hebt, maar ook in de precieze invulling van de functie en cultuur binnen het bedrijf. Voor jezelf is het natuurlijk ook belangrijk dat je een werkgever vindt die goed bij je past. Stel dus vragen.

37. Kom actief over

Tijdens een gesprek is je houding belangrijk. Ga niet gesloten zitten (armen over elkaar en achteroverleunend) maar neem juist een open en actieve houding aan. Als je hier moeite mee hebt, probeer dit dan van tevoren eens te oefenen met je partner, een vriend of familielid.

38. Zorg voor een goede voorbereiding

Er wordt niet voor niets gezegd: een goede voorbereiding is het halve werk. Als je op gesprek gaat zorg je dat je alles weet over de functie, het bedrijf en degene met wie je het gesprek hebt.

39. Straal positiviteit uit

Probeer niet negatief te praten over een vorige werkgever. En probeer voor jezelf te bepalen waarom jij zult slagen bij het bedrijf. Als je voor jezelf duidelijk hebt waarom het bedrijf jou moet aannemen ga je je zelfverzekerder voelen en straal je ook positiviteit uit.

40. Neem diploma’s, portfolio en een extra cv mee

Waarschijnlijk heb je ze niet direct nodig maar toch is het goed om altijd een kopie van je diploma’s en een extra cv mee te nemen.  Heb je een portfolio van ontwikkeld werk en is dit relevant voor de functie, neem dit dan ook mee.

41. Denk vooraf na over antwoorden

Veel van de vragen kun je vooraf verwachten. Probeer voor jezelf na te denken over mogelijk vragen en probeer een passend antwoord te bepalen. Lees ook dit artikel eens met veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

42. Oude werkgevers

Vaak wordt er gevraagd naar een oude werkgever. Als je goed voorbereid voor de dag wil komen is het belangrijk dat je voor jezelf helder hebt waarom je op zoek bent naar een nieuwe baan. Wees vooral niet negatief over je vorige werkgever en blijf altijd eerlijk.

43. Wat wil je verdienen

Vaak vraag je er niet naar tijdens een eerste gesprek maar het kan gebeuren dat je gesprekspartner hier wel naar vraagt. Online zijn er verschillende tools die mogelijkheden geven om een idee te krijgen wat een gangbaar salaris is.

44. Ziek of zwangerschapsverlof

Een potentiële werkgever mag niet vragen naar ziektes of een eventuele kinderwens. Toch wil het wel eens voorkomen dat dit gebeurt. Bepaal voor jezelf een correcte reactie die een potentiële werkgever niet afschrikt.

Na het gesprek

Vaak wordt er gedacht dat na het sollicitatiegesprek het wachten kan beginnen maar niets is minder waar. Juist hier kun je je onderscheiden ten opzichte van andere kandidaten.

45. Het “bedankt” briefje

Neem de moeite om, het liefst binnen 24 uur na het gesprek, een klein bedankt briefje te schrijven. In dit geval mag je ook best creatief zijn: probeer er bijvoorbeeld iets in te verwerken wat in het gesprek naar voren is gekomen.

46. Kom terug op een vraag

Kwam je even niet goed uit je woorden bij het beantwoorden van een vraag, ben je niet helemaal tevreden met het antwoord of ben je simpelweg iets vergeten te zeggen? Gebruik het bedankt briefje dan ook om dit recht te zetten.

47. Gebruik je netwerk

Ken je iemand die bij je potentiële werkgever werkt? Gebruik dit netwerk dan om een goed woordje voor je te doen. Zorg ervoor dat diegene het subtiel aanpakt. Vooral op persoonlijk vlak zou dit in je voordeel kunnen werken. Hij/zij zou bijvoorbeeld kunnen vertellen hoe goed je in het team zou passen.

48. Blijf je inlezen over het bedrijf

Stel dat je kort na het sollicitatiegesprek al wordt uitgenodigd voor een volgend gesprek, dan is het mooi als je tegen die tijd nog meer weet over het bedrijf. Denk aan bepaalde awards of mijlpalen die het bedrijf behaald heeft of anderszins in het nieuws is geweest. Deze weetjes kun je heel mooi in het gesprek benoemen. Zo geef je je gesprekspartners de indruk dat je je echt hebt verdiept in het bedrijf.

49. Ben je niet gekozen? Blijf professioneel

Afwijzing is nooit leuk maar nu kun je wel laten zien hoe je omgaat met teleurstelling. Wie weet denken ze nog aan jou bij een volgende, vergelijkbare vacature. Geef wel altijd aan dat je het jammer vindt en accepteer de afwijzing.

50. Je bent gekozen, gefeliciteerd!

Alles is op rolletjes verlopen en je bent uit al die kandidaten gekozen voor de baan van je dromen. Gefeliciteerd! Maar probeer toch met beide benen op de grond te blijven staan. Het gras is altijd groener aan de overkant en bij de door jou zo opgehemelde functie krijg je met tegenslag te maken. Het is heel belangrijk om je dit te realiseren. Hierdoor kun je, als het zover is, deze tegenslag beter relativeren. Als je denkt dat je een baan gaat vervullen waarin je nooit tegenslagen meemaakt dan kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis!

En oja, misschien wel de belangrijkste tip: vergeet vooral niet te genieten van je nieuwe droombaan!

4 Bonus Tips van sollicitatie experts!

Om er zeker van te zijn dat je met dit artikel een volledig overzicht met tips hebt, hebben we vier sollicitatie experts gevraagd naar hun favoriete tip tijdens het sollicitatieproces. Hieronder vind je de tips van Jacco Valkenburg, Bas van de Haterd, Bas Klein Geltink en Dustin Robinson.

51. Spreek je netwerk aan

Volgens Jacco Valkenburg, interim recruiter en adviseur van Recruit2 is je netwerk essentieel in het sollicitatieproces:“Je netwerk is essentieel om een baan te vinden en heb je eigen ambassadeurs nodig. Om hen te activeren is LinkedIn een effectief hulpmiddel. Je kunt je netwerk zo vragen om advies, aanbevelingen, tips en leads naar werk of opdrachten”. 

52. Blijf positief

Bas van de Haterd, oprichter van recruitmentplatform Rectec.nl, geeft aan dat het vooral belangrijk is om in een positieve flow te blijven, ondanks eventuele tegenslagen: “Als het lastig is om in een positieve flow te blijven, omdat je bijvoorbeeld werkloos bent of een rotbaas hebt, doe dan een (gratis) opleiding via Coursera of Edx en wees trots op jezelf dat je dat doet. Doe vrijwilligerswerk waar je waardering voor krijgt. Als je geen goed gevoel over jezelf of je situatie hebt, heeft de recruiter dat ook niet over je.

53. Focus op je hoofddoel

Deze bonustips komt van Bas Klein Geltink, sollicitatiecoach en eigenaar van Sollicitego.nl: “Tijdens het solliciteren is een goede focus ontzettend belangrijk! Als je weet wat je wilt kun je het ook vinden. Andersom geldt dit natuurlijk ook, als je niet weet wat je zoekt ga je het ook nooit vinden. Begin dus altijd met het stellen van je hoofddoel, dit is het bepalen van de functie die je wilt bemachtigen en stroomlijn vervolgens je communicatie om dit doel te bereiken."

54. Versterk je online zichtbaarheid

Dustin Robinson, marketing manager bij de social recruitment tool Hello Talent, vindt dat je de kans om je droombaan te vinden vergroot door je zoveel mogelijk online te profileren: “Kandidaten die hun droombaan weten te vinden, zijn vaak mensen die hun passies, interesses, en hobby’s online delen en bespreken. Via blogs, netwerken en social media zijn zij een essentieel onderdeel van communities die op de droombaan gericht zijn. Binnen deze communities functioneren zij als thought leaders die andere mensen kunnen benaderen om inzichten en advies te krijgen. De kennis die zij hebben en delen maakt ze ook heel zichtbaar voor recruiters en hiring managers. Je droombaan draait uiteindelijk om je passies, dus het is heel belangrijk dat je ze ook deelt.”


Wil jij vandaag nog solliciteren op je nieuwe droombaan, bekijk dan eens ons aanbod vacatures: